ciasto francuskie - pas o szerokości około 12 - 15 cm
ok 25 g żółtego sera
2-4 pomidorki koktajlowe bądź kilka kawałków pomidorów z zalewy
6 plasterków kiełbaski chorizo
bazylia
oregano
tymianek
1 jajo
pieprz kolorowy
Jajko sadzone na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Ciasto rozwijamy, odcinamy pas o szerokości około 15 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto ścieramy na drobnej tarce żółty ser, następnie wykładamy kawałki pomidorów. Posypujemy przyprawami i układamy drobno posiekane plasterki kiełbaski chorizo. Wstawiamy do pieca i pieczemy około 7 minut.
Gdy ciasto zacznie się złocić wybijamy ostrożnie jajko (uważamy aby żółtko się nie rozlało), i pieczemy aż jajko się zetnie. Przed podaniem posypujemy zmielonym kolorowym pieprzem.
Komentarze