Jajka opasane ogórkową wstążką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Efektowna przystawka z jajaek.

  • 10 min

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
    4 plastry polędwicy łososiowej lub szynki dojrzewającej (może być też zwykła szynka)
    4 plastry sera żółtego
    4 kawałki papryki marynowanej
    2 łyżeczki majonezu
    posiekana natka, koperek, szczypior
    sól, pieprz
    ogórek wężowy (im dłuższy, tym lepiej)

Jajka opasane ogórkową wstążką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka, wymieszać z majonezem i drobniutko posiekaną zieleniną. Przyprawić. Włożyć w zagłębienia po żółtkach.
  • 2. Na połówkach jajek ułożyć zwinięte w roladki plasterki wędliny i plasterki sera oraz paseczki papryki. Przykryć drugą połówką.
  • 3. Z umytego ogórka ściągną obieraczką do warzyw 4 plastry, opasać jajka, przebić wykałaczką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy