Jajka zapiekane ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

W tygodniu nie jemy razem śniadań, zazwyczaj w pośpiechu zabieramy kanapkę i biegniemy do pracy. Ale w weekendy, gdy nie trzeba się nigdzie spieszyć, z przyjemnością zasiadamy do wspólnego śniadania. I rzadko kiedy są to zwyczajne kanapki, bo gdy jest więcej czasu, to można poszaleć w kuchni :)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • około 8-10 zielonych szparagów
    2 kromki wieloziarnistego pieczywa pokrojone w grubą kostkę
    2 jajka
    odrobina masła do wysmarowania kokilek
    parmezan starty na drobnej tarce
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka zapiekane ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi związujemy sznurkiem w pęczek i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi należy gotować w pozycji pionowej z główkami ponad wodą, dlatego dobrze jest je gotować w wąskim i wysokim garnku. Zielone szparagi gotujemy przez około 5 minut. Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Kokilki smarujemy masłem. Na dno kokilek wkładamy chleb pokrojony w kostkę, posypujemy go częścią parmezanu. Następnie układamy na nim pokrojone szparagi. Na wierzch wbijamy po jajku. Całość delikatnie solimy i pieprzymy oraz posypujemy parmezanem. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. i zapiekamy przez około 15 minut. Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować