Jajka zapiekane z warzywami i szynką parmeńską

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Znudziła Wam się jajecznica i gotowane jajka? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie jajek zapiekanych z warzywami i szynką parmeńską. W kilkanaście minut przygotujecie pożywne śniadanie, idealne na leniwy poranek.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    4-6 plastrów szynki parmeńskiej
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 cebula
    pęczek szczypiorku
    kilka pomidorków koktajlowych
    kilkanaście czarnych oliwek
    masło do wysmarowania kokilek
    zioła prowansalskie
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka zapiekane z warzywami i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, a obydwie papryki w paski. Tak pokrojone warzywa doprawiamy ziołami prowansalskimi i podduszamy przez kilka minut na patelni, a następnie przekładamy je do dwóch kokilek wysmarowanych masłem. Do każdej kokilki wbijamy po jednym jajku, a następnie dodajemy szynkę parmeńską pokrojoną na mniejsze kawałki, pomidorki przekrojone na połówki oraz oliwki. Na końcu wbijamy jeszcze po jednym jajku, dodajemy posiekany szczypiorek i całość oprószamy solą oraz pieprzem. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. na około 8-10 minut. Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować