Jajka zapiekane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażymy, często mieszając, aż odparuje 1/2 wytworzonego przez grzyby sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Na spodzie wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania układamy pokrojone w cienkie półplasterki ziemniaki, posypujemy przyprawami, na nich równomiernie rozkładamy zasmażone pieczarki, powierzchnię wyrównujemy, robimy 4 wgłębienia, w każde wbijamy po jednym jajku, posypujemy solą i pieprzem, całość zalewamy śmietaną wymieszaną z utartym serem i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
3.Zapiekamy w temp. 180 stopni C przez 10-12 minut. Danie jest gotowe, gdy śmietana z serem lekko się zarumienią.
Komentarze