Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

4.49 (177 ocen)

  • 20 min

Jajka zapiekane w szynce to propozycja prosta a jednocześnie bardzo elegancka więc można ją podać też przy jakiejś wyjątkowej okazji.

  • 20 min

Składniki:

  • (na 1 porcję)

    1-2 plastry szynki parmeńskiej lub boczku
    1 jajko
    oliwa lub masło do posmarowania formy
    szparagi (opcjonalnie)

Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Szynki

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do muffinów lub kokilki smarujemy oliwą lub rozpuszczonym masłem. Do każdej foremki wkładamy po 1, 2 plastrach szynki parmeńskiej (lub boczku) , a w środek wbijamy jajko. Formę/ kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zapieczone jajka podajemy posypane szczypiorkiem lub ze szparagami posypanymi np.parmezanem.

    Szparagi obieramy i krótko gotujemy,tak aby zachowały jeszcze chrupkość.

Porady

Jajka zapieczone w szynce parmeńskiej są dość słone, dlatego należy uważać z solą. Do wersji mniej słonej polecam użyć zwykłej szynki lub cienkich plastrów boczku. Można je podać ze szparagami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować