• Jajka zapiekane w szynce

    Dodane przez: Mniam1

  • Jajka zapiekane w plastrach szynki to smaczne i banalnie proste śniadanie lub przystawka. Nie wymaga wielu składników, ani dużego nakładu pracy, a jest ciekawym sposobem na podanie jajek.

  • Składniki

    10 plastrów szynki ok 10 cm średnicy
    10 małych jajek
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    szczypiorek lub natka pietruszki,

  • Sposób przygotowania

    1.

    Plastry dobrej szynki o średnicy około 10 cm włożyć do lekko natłuszczonej formy na muffinki. Wbić do każdej szynki po jednym jajku, oprószyć solą i pieprzem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C . Piec przez 25 minut jeżeli chcemy, aby żółtko było ścięte. Natomiast jeżeli preferujemy płynne żółtko czas zapiekania skrócić do 15 min. Podawać posypując szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego :)

  • Rady

    Takie jajka wspaniale smakują z sosem chrzanowym.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, dania_dla_urody, śniadanie, wędlina, ciepła przystawka, jajka pieczone, danie_jajeczne, jajko na śniadanie
  • Polecamy:

  • 8 komentarzy

Dodane przez: Mniam1

Mniam1 576

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2017-02-17T11:23:40+01:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »