Jajka zapiekane w ryżu

4.5 (161 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jeśli mamy rano więcej czasu, warto go poświęcić na przygotowanie tej potrawy na śniadanie :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    2 szklanki wody
    4 jajka
    1 jogurt naturalny (200 ml)
    /może być śmietana/
    10-15 dkg sera żółtego
    sól, pieprz
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Sos serowy Ser

Jajka zapiekane w ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka w ryżu 1. Ryż wsypać na patelnie i zalać 2 szklankami wody. Posolić. Kiedy ryż wchłonie większość płynu, zrobić 4 wgłębienia. W każde wgłębienie wbić jajko.
  • jajka z sosem serowym 2. Starty na drobnej tarce ser wymieszać z jogurtem, doprawić i wylać na jajka i ryż. Przykryć i smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż jajka się zetną, a ser roztopi.
    Gotowe danie przełożyć na talerze i posypać szczypiorkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ryż Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować