Jajka zapiekane w paprykowych "miseczkach"

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne danie,pełne aromatu papryki i wyśmienitego smaku jajek i szyneczki:-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - papryka czerwona słodka: 2 sztuki
    - jajka: 4 sztuki
    - szynka w plastrach: 4 sztuki
    - koperek- gałązka: 1 sztuka

Jajka zapiekane w paprykowych "miseczkach" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paprykowe miseczki 1. Paprykę umyć,osuszyć,odkroić z jednej i drugiej strony nie zbyt głębokie "miseczki",nie wycinając ogonka(bo powstanie dziurka!),tylko go odkroić delikatnie,by "miseczka" mogła stać stabilnie,w ten sposób powstanie cztery "miseczki", oczyścić z nasionek.Piekarnik nagrzać na 160C,do każdej "miseczki" włożyć plasterek szynki,wyłożyć je na blaszkę wyłożona papierem pergaminowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8-10min.aż szynka podpiecze się.Wyjąc "miseczki",odsączyć odrobinę powstałego w trakcie pieczenia soku,na każdy plasterek szynki delikatnie wybić po jajku,aby żółtko nie pękło i wstawić z powrotem do piekarnika - piec 10min.Przybrać koperkiem i odrazu podawać!
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy