Jajka z ziołową galaretką na zielonej trawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotuj 200 ml wody,wsyp do niej żelatynę,posyp koperkiem,wymieszaj.Kiedy wystygnie,wstaw do lodówki.
2.Ugotuj 6 jaj na twardo ( 8 minut -licząc od zagotowania wody). W tym czasie zetrzyj na tarce 2 ogórki kiszone,przełóż na talerz,aby wyciekł z nich sok.
3.Jaja obierz ze skorupek,przetnij poziomo na pół (ja robię to karbowanym nożem).Umyj szczypiorek,posiekaj drobno,wymieszaj z majonezem.Kleksy majonezu nałóż na każdą połowę jajka (nie zakrywając żółtka).Obok ułóż kapary,kawałek gotowanej marchewki(można użyć marchewki ze słoika).W każdy kleks majonezu ze szczypiorkiem wbij łodyżkę rzeżuchy.
4.Kiedy galareta stężeje potnij ja na zgrabne kawałki i ułóż na jajkach.
5.Jajka ułóz na talerzu z rzeżuchą lub z ogórkami kiszonymi.
Komentarze