Jajka z pastą łososiową i oliwkami nadziewanymi anchois

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jajka z pastą łososiową i oliwkami nadziewanymi anchois. Otulone przyprawa curry, pachną bardzo apetycznie.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PASTA łOSOSIOWO-KOPERKOWA:
    - jajka: 6 sztuk
    - łosoś wędzony (w plastrach): 100 gramów
    - ser ricotta: 5 łyżek
    - koperek (świeży/posiekany): 2 łyżki
    DODATKI::
    - curry: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    - oliwki nadziewane anchois: 3 sztuki
    - rzeżucha świeża-gałązki: 20 sztuk

Jajka z pastą łososiową i oliwkami nadziewanymi anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ugotować na twardo ( lub półtwardo), obrać.
  • 2. W małej miseczce wymieszać olej z curry. Każde jajko zanurzyć w przyprawionym oleju, który zabarwi białko na żółto. Górę jajek odciąć ( 1/3 jajka).
  • 3. Składniki pasty zmiksować. Nakładać na jajka, udekorować połówkami oliwek i rzeżuchą.
  • jajka z łososiem i ricottą + oliwki z anchois 4. Te same jajka można podać również bez przyprawy curry (zależnie od upodobań). Resztę pasty warto wykorzystać na kanapki lub małe wielkanocne tartinki z plasterkami jajka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy