"Jajka z niespodzianką "

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jajka nie tylko można zrobić ekspresowo , ale i smakują wyśmienicie .... i wyglądają rewelacyjnie!

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    - jajka - 2 szt.
    - pieczarki - 5 szt.
    - cebula - 1 mała
    - posiekana pietruszki - 2 łyżki
    - szczypiorek - 2 łyżki
    - majonez - 2 łyżki
    - sól, pieprz, majeranek

"jajka z niespodzianką " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ddadaad 1. Dokładnie wyszorowane jaja wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo na wolnym ogniu.
    Studzimy zalewając zimną wodą.

    Ostudzone jaja przecinamy wzdłuż ostrym nożem
    ( tniemy zdecydowanym ruchem ręki ).

    Z połówek za pomocą łyżeczki wyciągamy białko i żółtko.

    Białka oraz połowę żółtek uzyskanych z jaj drobno kroimy.

    Pieczarki i cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.

    Wystudzone pieczarki mieszamy z posiekanymi żółtkami i białkami.

    Dodajemy pietruszkę, szczypiorek, majonez oraz przyprawy.

    Do skorupek delikatnie nakładamy farsz
    ( ugniatamy go ).

    Gotowe połówki maczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzane masło na patelni.

    Rumienimy przez krótką chwilę.

    Zajadamy jeszcze ciepłe!

    Smacznego!

Porady

Używamy noża gładkiego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy