Jajka faszerowane sałatką z tuńczyka,podawane z majonezem,tartą rzodkiewką i rzeżuchą oraz wiosennym jadalnym bukietem konwalii.Cieszą oko,każdy gość poczuje się wyjątkowo.
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
- jajka duże: 9 sztuk
- tuńczyk w puszce (w sosie własnym) (osączony i rozdrobniony): 1 sztuka
- ryż jaśminowy w saszetkach (1 saszetka): 100 gramów
- cebula biała (mała,posiekana,tak aby do sałatki zużyć 2 łyżki): 1 sztuka
- MAJONEZ DEKORACYJNY: 6 łyżek
- sól: 1 szczypta
- pieprz kolorowy mielony (świeżo mielony): 3 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
- rzodkiewki: 6 sztuk
- szczypiorek cienki/pęczek: 1 pęczek
Jajka z bukietem konwalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo (8 minut od zagotowania wody,w osolonej wodzie),schłodzić,obrać.Jajka (3 sztuki) przeciąć na połówki (ładnie wyglądają,jeżeli do tego celu użyje się karbowanego noża).3 jajka pociąć w kostkę.Ryż ugotować wg przepisu znajdującego się na opakowaniu,schłodzić.
2.Cebulę obrać,posiekać drobno.Rzodkiewki umyć,zetrzeć na tarce(drobne oczka).Tuńczyka wyjąć z puszki,rozdrobnić widelcem.Szczypiorek umyć,posiekać.
3.Konwalie-3 jajka ugotowane na twardo podzielić krajalnicą(do jajek) w plasterki,pozbawić żółtek(żółtka użyć do sałatki z tuńczyka,którą będziemy faszerować jajka).Z białek wykroić małe krążki,karbowanym nożem odciąć 1/3 każdego krążka.W ten sposób otrzymamy dzwoneczek konwalii.Z pora wyciąć łodygi i listki konwalii,na nich ułożyć dzwonki konwalii.Tę ozdobę wykonuję wg wskazówek mistrza kuchni Rudolfa Biller'a.
5.Na talerzu ułożyć bukiet dwie gałązki konwalii.Obok szprycą wycisnąć łyżkę majonezu,na majonezie ułożyć tartą rzodkiewkę.Następnie na kleksie majonezu ułożyć dwie połówki faszerowanego jajka,wokół ozdobić rzeżuchą,którą najlepiej jest wbić w majonez.Rzeżuchą można tez ozdobić porcję rzodkiewki.
Komentarze