Jajka "Wiosna na talerzu"

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jajka faszerowane pleśniowym serem skalmierzyckim i salami na ziołowej galaretce.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka duże: 4 sztuki
    - salami z pieprzem-plastry: 6 plastrów
    - ser pleśniowy skalmierzycki w plastrach: 4 plastry
    - żelatyna z bulionem i przyprawami: 3 łyżeczki
    - koperek posiekany: 1 łyżka
    - majonez: 4 łyżeczki
    - serek mascarpone: 3 łyżeczki
    - rzeżucha do dekoracji: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka "wiosna na talerzu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żelatyna w bulionie 1. Zagotuj 200 ml wody,wsyp do niej żelatynę,posyp koperkiem,wymieszaj.Kiedy wystygnie,wstaw do lodówki.
  • jajka na twardo 2. Ugotuj 6 jaj na twardo ( 8 minut -licząc od zagotowania wody).
  • ser skalmierzycki 3. Jaja obierz ze skorupek,odetnij 1/3 jajka (zaczynając od góry),wyjmij żółtko.Odetnij też dół jajka,tak,aby mogło stać.4 plastry salami potnij na malutkie kawałeczki.Ser skalmierzycki zmiksuj z mascarpone i żółtkami.Powstałym farszem napełnij jajka.Na farszu ułóż salami.Szprycą napełnioną majonezem udekoruj wierzch jajek.Na majonezie ułóż łodyżki rzeżuchy.
  • jajka z salami 4. Pozostałe 2 plastry salami przetnij na pół.Kiedy galareta stężeje potnij ją na zgrabne kawałki i umieść w naczyniu,a na galarecie ułóż półplastry salami. Na galaretkę postaw jajko.
  • biedronka 5. Można też stworzyć całą wiosenną aranżację ze składników,ktore mamy do dyspozycji.To zależy od indywidualnych upodobań( w tym przypadku podaję jako przykład biedronkę).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Jajka Salami Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować