Jajka wielkanocne zapiekane z rzeżuchą

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jajka wielkanocne zapiekane z rzeżuchą

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - ser żółty: 30 gramów
    - cebula (mała): 1 sztuka
    - pieczarki (duże): 3 sztuki
    - musztarda: 1 łyżeczka
    - masło: 2 łyżki
    - śmietana: 2 łyżki
    - pieprz (do smaku grubo mielony): 0.5 łyżeczki
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - rzeżucha (posiekana do farszu): 1.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka wielkanocne zapiekane z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli (skorupka łatwiej zejdzie z jajka). Obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż i wyjąć żółtka.
  • 2. Cebulę drobno posiekać, pieczarki oczyść i również drobno posiekać.Podsmażyć na maśle.Żółtka utrzeć ze śmietaną i musztardą, dodać starty żółty ser, rzeżuchę,bułkę tartą i pieprz do smaku oraz zimną cebulę i pieczarki.Całość dokładnie wymieszać.
  • Jaja wielkanocne zapiekane z rzeżuchą 3. Napełnić farszem połówki jaj i ułożyć je wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni aż do zarumienienia.
  • 4. Jaja podawać na ciepło udekorowane rzeżuchą i posypane grubo mielonym
    pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Jajka Rzeżucha

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować