Jajka wielkanocne - galareta mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem,wyparzyć.Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.
2.Mięso dać do garnka i zalać wodą gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości.Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcie.Wywar przecedzić na sitku przez gazę.Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.(Na 10 jajek wystarczyło mi 1 litr wywaru.)
3.Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami i białkiem jajka.
4.Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia.Obieramy tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki.Nawet nie trzeba obstukiwać jajka.
Porady
Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym,aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka.!!!
Komentarze