Jajka wielkanocne - galareta mięsna

5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Wielkanocne pisanki

  • 2 godz.

Składniki:

  • 10 wydmuszek z jajek

    30 dkg mięsa

    włoszczyzna

    8-9 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu

    Składniki do dekoracji: kukurydza,groszek,marchewka,natka pietruszki, białko jaja
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Galareta Jajko Pisanki Przystawki

Jajka wielkanocne - galareta mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka wielkanocne galareta mięsna 1. Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem,wyparzyć.Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.
  • Jajka wielkanocne - galareta mięsna 2. Mięso dać do garnka i zalać wodą gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości.Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcie.Wywar przecedzić na sitku przez gazę.Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.(Na 10 jajek wystarczyło mi 1 litr wywaru.)
  • Jajka wielkanocne - galareta mięsna 3. Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami i białkiem jajka.
  • Jajka wielkanocne - galareta mięsna 4. Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia.Obieramy tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki.Nawet nie trzeba obstukiwać jajka.

Porady

Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym,aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka.!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować