Jajka "wielkanocna poezja smaku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlewamy wodę do rondla,(aby zakryła jajka). Wkładamy odpowiednią ilość jajek i solimy wodę. Najlepiej 2 łyżeczki, by skorupka lepiej odchodziła po ugotowaniu. Od momentu zagotowania wody, gotujemy nasze jajka na twardo 7-8 minut.W tym samym czasie zagotować wodę z dodatkiem kurkumy.Obrać ze skorupek(kilka jajek możemy obrać tylko częściowo,wówczas otrzymamy jajka 2-kolorowe) i ponownie gotować w wodzie z dodatkiem kurkumy(3 minuty).
2.Jajka kroimy falistym nożem na połówki(poziomo). Jajka posypujemy delikatnie solą i pieprzem.Szprycą z małym otworem wyciskamy na żółtko majonez,obok układamy pieczarkę.Na majonez kładziemy kleks chrzanu żurawinowego.Proste,łatwe,ale to wspaniałe połączenie smaków tworzy idealne danie wielkanocne.
Komentarze