Jajka w szynce parmeńskiej i sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bez jajek nie ma wielkanocnego śniadania, te są smaczne i rewelacyjnie się prezentują.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 jaj
    6 plastrów podsuszanej szynki parmeńskiej
    2 łyżeczki chrzanu
    2 łyżeczki majonezu
    biały pieprz do smaku
    sól do smaku

    Sos chrzanowy;
    2 gotowane jajka
    3 łyżki majonezu
    3 łyżeczki chrzanu
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    szczypta cukru do smaku
    sól do smaku
    szczypta pieprzu do smaku
    rzeżucha do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w szynce parmeńskiej i sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać, odciąć 1/4 jajka od góry, ostrym nożem delikatnie wydrążyć część żółtka, przełożyć do miseczki razem z odciętą częścią jaj, rozgnieść dobrze widelcem, dodać chrzan, majonez, doprawić białym pieprzem oraz solą do smaku, wymieszać.
    Jajka okręcić w szynkę parmeńską, nadziać farszem.
  • 2. Sos chrzanowy:
    Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać ze śmietaną,chrzanem, majonezem, doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cukru oraz pieprzu, dokładnie wymieszać.
    Sos wylać na półmisek, powciskać nadziewane jajka,posypać rzeżuchą, schłodzić i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Chrzan Jajka Śmietana Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować