Jajka w szpinakowym gniazdku

0 (0 ocen)

  • 5 min

Porcja zdrowia na talerzu

  • 5 min

Składniki:

  • szpinak mrożony 250g,
    2 jajka,
    35g masła,
    mąka 1 łyżka,
    mleko 1/2 szklanki,
    1 mała cebula,
    1 ząbek czosnku,
    sól,
    pieprz,
    przyprawa uniwersalna

Jajka w szpinakowym gniazdku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w szpinakowym gniazdku 1. Szpinak rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Jajka w szpinakowym gniazdku 2. Wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją tak, aby powstała zasmażka. Następnie wlewamy mleko i całość zagotowujemy. Kolejno dodajemy szpinak, chwilkę smażymy cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku.
  • Jajka w szpinakowym gniazdku 3. Porcję szpinaku wykładamy na talerzyk.
  • Jajka w szpinakowym gniazdku 4. Na drugiej patelni rozpuszczamy odrobinę masła i wbijamy jajka, które posypujemy odrobiną przyprawy uniwersalnej i pieprzu (ja użyłam kolorowego, ale może być zwykły). Aby jajka szybciej się ścięły można patelnie przykryć. Na porcję szpinaku wykładamy jajko sadzone i podajemy jeszcze ciepłe danie. Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy