Jajka w sosie tatarskim

5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Jajka jak krokusy na wiosnę i sos majonezowo-jajeczny z zielonym groszkiem, ogórkami i pieczarkami konserwowymi.

  • 30 min

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 1 słoiczek pieczarek konserwowych
    - 1 puszka groszku zielonego
    - 5 ogórków konserwowych
    - 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
    - 3/4 szklanki majonezu
    - sól, pieprz biały
    - 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    - 1/2 szklanki koncentratu barszczu czerwonego
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Sos tatarski

Jajka w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w sosie tatarskim 1. - Jajka gotować 10 minut i obrać.
    - Koncentrat barszczu wymieszać z 3/4 litra gorącej wody i wrzucić na kilka minut jajka. Wyjąć i opłukać w zimnej wodzie.
    - Pieczarki i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać odcedzony groszek zielony.
    - Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
  • Jajka w sosie tatarskim 2. - Wymieszać razem wszystkie składniki sosu tatarskiego, wyłożyć na półmisek.
    - Posypać posiekanym szczypiorkiem.
    - Jajka pokroić w "gąski" - małym nożykiem z ostrym czubkiem w każdym jajku na "równiku" robić zygzak dochodząc nożem do środka jajka.
    - Jajka ułożyć na sosie tatarskim.

Porady

Do takiego krojenia jajek można kupić specjalny przyrząd.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować