Jajka w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Jajka gotować 10 minut i obrać.
- Koncentrat barszczu wymieszać z 3/4 litra gorącej wody i wrzucić na kilka minut jajka. Wyjąć i opłukać w zimnej wodzie.
- Pieczarki i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać odcedzony groszek zielony.
- Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
2.- Wymieszać razem wszystkie składniki sosu tatarskiego, wyłożyć na półmisek.
- Posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Jajka pokroić w "gąski" - małym nożykiem z ostrym czubkiem w każdym jajku na "równiku" robić zygzak dochodząc nożem do środka jajka.
- Jajka ułożyć na sosie tatarskim.
Porady
Do takiego krojenia jajek można kupić specjalny przyrząd.
Komentarze