Jajka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i ciągle mieszając przygotować zasmażkę. Zalać bulionem , dodać umytą gałązkę lubczyku oraz obrane i zgniecione ząbki czosnku. Gotować co chwilę mieszając ok. 10 min. Po tym czasie wyjąć ząbki czosnku i lubczyk. Dodać przecier pomidorowy i keczup. Dokładnie wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gdy masa będzie za gęsta, dodać jeszcze odrobinę bulionu. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Dodać do sosu. Przyprawić solą morską i kolorowym pieprzem. Na samym końcu do sosu dodać łyżkę ricotty, dokładnie wymieszać. Ziarna słonecznika uprażyć na rumiano na suchej patelni. Na talerz wlać sos, dodać pokrojone na połówki jajka i całość posypać ziarnami słonecznika. Podawać z pieczywem, ziemniakami z wody bądź z kaszą.
Komentarze