Jajka w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, szybkie i tanie danie obiadowe. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 150 gr masła
    3 łyżki mąki pszennej
    700 ml bulionu drobiowego
    4 łyżki keczupu
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 gałązka lubczyku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka ricotty
    1 pęczek natki pietruszki
    Sól morska i pieprz kolorowy do smaku
    1 garść łuskanych ziaren słonecznika
    10 ugotowanych na twardo jaj
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Jajka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i ciągle mieszając przygotować zasmażkę. Zalać bulionem , dodać umytą gałązkę lubczyku oraz obrane i zgniecione ząbki czosnku. Gotować co chwilę mieszając ok. 10 min. Po tym czasie wyjąć ząbki czosnku i lubczyk. Dodać przecier pomidorowy i keczup. Dokładnie wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gdy masa będzie za gęsta, dodać jeszcze odrobinę bulionu. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Dodać do sosu. Przyprawić solą morską i kolorowym pieprzem. Na samym końcu do sosu dodać łyżkę ricotty, dokładnie wymieszać. Ziarna słonecznika uprażyć na rumiano na suchej patelni. Na talerz wlać sos, dodać pokrojone na połówki jajka i całość posypać ziarnami słonecznika. Podawać z pieczywem, ziemniakami z wody bądź z kaszą.

Porady

Składniki podane na ok 4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować