Jajka w sosie koperkowym

4.5 (178 ocen)

  • 30 min

Proste danie dla zapracowanych !

  • 30 min

Składniki:

  • 50 g margaryny

    1 łyżka mąki

    2 szkalnki wody

    2 łyżki siekanego koperku

    150 ml kwaśnej śmietany 18%

    4- 6 jajek
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jajka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka w sosie 1. W pierwszej kolejności robimy zasmażkę pod sos. Margarynę zopuszczamy w rondelku i wsypujemy 1 łyżkę mąki energicznie mieszając, aby nie było grudek. Cały czas mieszając doprowadzany do jej przesmażenia do momentu, aż zacznie nabierać złotego koloru
  • sos koperkowy 2. Następnie ciagle mieszając wlewamy wodę i doprowadzany do wrzenia. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Po około 5 minutach gotowania do śmietanki dodajemy kilka łyżek gorącego sosu i dopiero wówczas wlewamy ją do sosu.
  • 3. Zmniejszamy maksymalnie płomień pod patelnią i wbijamy delikatnie 4-6 surowych jajek. Tak przygotowany sos gotujemy 5-10 minut pod przykryciem. Pod wpływem temperatury jajka się zetną i nabiorą koperkowego smaku.
  • 4. Podajemy z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować