Jajka w potrawce ogórkowej

0 (0 ocen)

Pomysł na wegetariański obiad lub kolację. Jajka apetycznie zrumienione na maśle, w ogórkowej potrawce z ciekawą zieleniną - pokrzywą. Potrawka zrobiona ze świeżych oraz konserwowych ogórków to zaskakująco smaczny mix.

Składniki:

  • 12 jajek

    Potrawka:
    3 średnie ogórki sałatkowe, mierzące ok. 16 cm każdy (łącznie 400g)
    6 średnich ogórków konserwowych - korniszonów (łącznie 300g)
    1 średnia biała cebula
    2 łyżki posiekanej pokrzywy
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    250 ml śmietanki 12%
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w potrawce ogórkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w potrawce ogórkowej 1. Jajka włożyć do garnka, zalać wodą, wsypać odrobinę soli. Doprowadzić do wrzenia - gotować 5 min. Jajka odcedzić, zalać zimną wodą i ostudzić. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić obrane ze skorupek jajka. Zrumienić na silnym ogniu (najlepiej pod przykryciem, jedynie potrząsając rondlem). Jajka wyjąć, odłożyć.
  • Jajka w potrawce ogórkowej 2. Do masła ze smażenia dodać posiekaną cebulę, pokrzywę, kminek i gałkę muszkatołową. Dusić 5 min.
  • Jajka w potrawce ogórkowej 3. Ogórki świeże i korniszony pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie w plastry. Dołożyć do rondla. Dodać natkę pietruszki, wlać śmietankę.
  • Jajka w potrawce ogórkowej 4. Całość dusić 10 min, co jakiś czas mieszając. Potrawkę doprawić do smaku. Podawać na ciepło z jajkami.

Porady

Podana ilość składników orientacyjnie wystarczy na 4 porcje - po 3 jajka na porcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować