Jajka w ostrym sosie musztardowym

0 (0 ocen)

Sos musztardowy na bazie musztardy rosyjskiej z aromatycznymi ziołami - tymiankiem, estragonem i rozmarynem. Nietypowym dodatkiem jest marchewka, która nieco łagodzi ostrość potrawy.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo

    Sos:
    1 średnia marchewka
    1 mała biała cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    2/3 szklanki mleka
    4 łyżeczki musztardy rosyjskiej
    po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: tymianku, estragonu, rozmarynu
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w ostrym sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w ostrym sosie musztardowym 1. Cebulę posiekać, marchewkę obrać i pokroić na małą kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone warzywa oraz zioła - smażyć 5 min, mieszając.
  • Jajka w ostrym sosie musztardowym 2. Całość oprószyć mąką i zasmażyć. Następnie powoli wlać wodę i mleko. Mieszając, zagotować.
  • Jajka w ostrym sosie musztardowym 3. Garnek zdjąć z ognia. Dodać musztardę i wymieszać. Sos doprawić do smaku.
    Podawać z jajkami na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować