Na Wielkanocnym stole zwykle pojawiają się jajka na twardo lub faszerowane. Proponuję oryginalny przepis na smaczną przekąskę- jajka w galarecie z kawiorem ozdobione plasterkami cytryny i listkami natki pietruszki.
Jajka w galarecie z kawiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo. Do gorącego wywaru dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż się całkowicie rozpuści, nie gotować. Przygotować wąskie szklaneczki. Na spód każdej szklanki wlać 2 łyżki galarety i odstawić w chłodne miejsce. Gdy galareta zacznie tężeć, do każdej szklaneczki włożyć obrane jajko i ponownie odstawić, aż całkowicie zastygnie w pozycji pionowej. Następnie wlać do szklaneczek pozostałą galaretę i odstawić w chłodne miejsce. Po zastygnięciu wyjąć galaretę z jajkiem na talerz, na wierzch ułożyć łyżeczkę kawioru, udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Komentarze