Jajka w galarecie z kawiorem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na Wielkanocnym stole zwykle pojawiają się jajka na twardo lub faszerowane. Proponuję oryginalny przepis na smaczną przekąskę- jajka w galarecie z kawiorem ozdobione plasterkami cytryny i listkami natki pietruszki.

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 1 szklanka wywaru z warzyw
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - plasterki cytryny
    - listki natki pietruszki
    - czerwony kawior

Jajka w galarecie z kawiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Do gorącego wywaru dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż się całkowicie rozpuści, nie gotować. Przygotować wąskie szklaneczki. Na spód każdej szklanki wlać 2 łyżki galarety i odstawić w chłodne miejsce. Gdy galareta zacznie tężeć, do każdej szklaneczki włożyć obrane jajko i ponownie odstawić, aż całkowicie zastygnie w pozycji pionowej. Następnie wlać do szklaneczek pozostałą galaretę i odstawić w chłodne miejsce. Po zastygnięciu wyjąć galaretę z jajkiem na talerz, na wierzch ułożyć łyżeczkę kawioru, udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy