Jajka w bukiecie z jarzyn

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Dzisiaj szybki obiad, wykorzystałam mrożonki. Z warzyw można wyczarować szybki, prosty a zarazem zdrowy, pełny witamin posiłek obiadowy. Potrawa składa się z podsmażonych, doprawionych warzyw, zwieńczonych jajkiem ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem.

  • 30 min

Składniki:

  • - opakowanie warzyw na patelnię
    -4 łyżki oliwy z oliwek
    -1 cebula drobno pokrojona
    -2 ząbki czosnku, drobno pokrojony
    -1/2 pęczka natki pietruszki
    -sól
    -pieprz czarny
    -pieprz cayenne
    -świeży tymianek
    -bazylia
    -2 jajka

Jajka w bukiecie z jarzyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę podgrzać na patelni, dodać cebulę, czosnek, delikatnie posolić, podsmażyć 2 minuty. Dodać warzywa, smażyć ok. 10 minut, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne, dodać tymianek i bazylię. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, zrobić wgłębienia, do każdego wbić po jednym jajku, oprószyć je solą i pieprzem. Potrawę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika na kilka minut, aż białka się zetną / żółtka powinny pozostać półpłynne/. Posypać natką pietruszki.

Notka redakcyjna

PPWS_08-2014

Komentarze

Podobne przepisy