Jajka sadzone w parówce

4.5 (177 ocen)

  • 10 min

Ciekawe i szybkie śniadanie.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 2 sztuki:
    -jedna parówka lub paluszek drobiowy
    -2 jajka
    -masło lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka sadzone w parówce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Parówkę tniemy wzdłuż na połowę i robimy głębokie równoległe nacięcia wzdłuż obu parówek. Następnie każdą z nich spinamy na końcu wykałaczką, tak, by powstały kółka z dziurką w środku.
    Parówki kładziemy na rozgrzaną patelnię. Do środka każdej z nich wbijamy po jajku (lepiej jest wybrać mniejsze jajko, gdyż efekt będzie ładniejszy-przy większym białko wypłynie na zewnątrz). Smażymy przez ok 5 min na wolnym ogniu, a patelnię przykrywamy pokrywką ,by żółtko się ścięło.
    Tak przygotowane jajko z parówką można udekorować szczypiorkiem lub dowolną przyprawą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Parówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować