Idealne śniadanie na gorąco, pożywne. Danie dla smakoszy jajek. Proste w wykonaniu. Może być doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu i nie tylko.
15 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
4 bułki kajzerki
4 jajka średniej wielkości
Sól, pieprz do smaku
10 dag wiejskiej kiełbasy
4 plastry surowego boczku
1 duża cebula
Jajka sadzone w bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, usmażyć, wyjąć skwarki. Na tłuszcz wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę i skwarki z boczku, wymieszać całość smażyć jeszcze około 2-3 minut, doprawić solą i pieprzem. Z bułek ściąć ostrym nożem czubki, wydrążyć środki bułek, napełnić smażonym farszem. Na wierzch wybić wcześniej umyte jajka, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w formie żaroodpornej i zapiekać około 15 minut w temp. 180 stopni do ścięcia się białek. Podawać gorące posypane szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Porady
Do cebulki można dodać czerwonej papryki, wtedy danie będzie kolorowe.
Komentarze