Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jajka, sos beszamelowy, pieczarki i kilka wolnych minut, zagwarantuje nam pyszny obiadek :)

  • 45 min

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo- po 3 - 4 na osobę

    Sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2-3 łyżki śmietany 12%-18%
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka przyprawy Kucharek
    sól
    pieprz
    opcjonalnie woda przegotowana
    200 gram pieczarek
    1 łyżka masła

    Dodatkowo:
    pęczek szczypiorku
    pieprz kolorowy

Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotowane na twardo zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek i kroję na połówki.
    Masło rozpuszczam na patelni, zasmażam na nim mąkę, aż powstanie kula, dodaję śmietanę i mieszam dokładnie . Gdy składniki się połączą, stopniowo dolewam mleko i mieszam by nie było grudek. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewam przegotowaną wodę, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiam do smaku przyprawą, solą i pieprzem.
    Oczyszczone pieczarki kroję w plastry i podsmażam na łyżce masła. Duszę do chwili, gdy odparują i zmniejszą swoją objętość.
    Na każdy talerz układam po porcji przekrojonych jajek, polewam sosem beszamelowym.Dokładam duszone pieczarki. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem i kolorowym pieprzem. Podaję z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy