To mój autorski pomysł. Wykonałam go wczoraj na imieniny męża, gdybym nie zrobiła zdjęcia od razu...nie miałabym co fotografować dziś dodając ten przepis. Wszystkim smakowało.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BAZA:
- jajka ugotowana na twardo: 12 sztuk
- sałata lodowa (sztuki czyli liście): 4 sztuki
- słoiczek buraczków konserwowych (tzw. kulki) 400 g: 1 sztuka
- duży świeży ogórek: 1 sztuka
- avocado: 1 sztuka
- twarożek kanapkowy naturalny: 250 gramów
- dymka zielona część: 1 pęczek
- majonez: 4 łyżki
- świeży koperek posiekany: 2 łyżki
- żelatyna rozpuszczona w 1/3 szkl.gorącej wody: 4 łyżeczki
- sok ze swieżej cytryny: 1 łyżka
PRZYPRAWY:
- sól do smaku: 1 szczypta
- pieprz do smaku: 1 szczypta
Jajka na kolorowej piance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane na twardo jaja obieramy z łupek. Odcinamy "łebki" mniej więcej na wysokości 2/3 jaja. Wydrążamy delikatnie żółtka.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy.
2.Ogórka obieramy z łupiny. Przekrawamy na pół wzdłuż. Wydrążamy gniazdo nasienne łyżeczką. Kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Avocado dzielimy na pół. Wyjmujemy pestkę, wykrawamy miąższ i kroimy podobnie jak ogórka, ale skrapiamy je sokiem z cytryny by nie ściemniało. Dodajemy posiekany koperek, 3-4 "łebki" odciętych wcześniej białek jaj również pokrojonych w kosteczkę. Sól, pieprz do smaku. 2 łyżki majonezu. Mieszamy ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Dodajemy połowę rozpuszczonej żelatyny i jeszcze raz mieszamy całość.
3.Buraczki odsączamy z zalewy. Kroimy na drobną kosteczkę. Dymkę (około pół pęczka części bliżej cebulek mniej więcej do połowy szczypioru) kroimy, dodajemy do buraczków. 3-4 "łebki" odciętych wcześniej jaj kroimy w kosteczkę. Dodajemy 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Mieszamy, dodajemy resztę żelatyny, jeszcze raz zamieszać.
4.W filiżankach (lub tak jak ja w formie na muffinki) układamy wycięte z folii spożywczej podkłady (mniej więcej 15x15 cm), na nich układamy fragmenty sałaty lodowej tak aby tworzyły miseczkę. Na sałatę wykładamy sałatki - do połowy foremek z ogórka i avocado do drugiej połowy buraczaną. Do wewnątrz delikatnie wciskamy wydrążone jaja. Na tym etapie zanim żelatyna zacznie wiązać dekorujemy np. ogórkiem, zieleniną, rzodkiewką...
5.Wyjęte wcześniej żółtka rozcieramy na miazgę, dodajemy serek kanapkowy i całość łączymy. Jeśli ktoś ma ochotę może doprawić solą i pieprzem - ja już tego nie robiłam ponieważ sama sałatka na której jajko jest osadzone została doprawiona. Masę twarożkową najlepiej szprycą wyciskamy do jajek do miejsc po wydrążonych żółtkach. Tak przygotowane wkładamy w foremkach do lodówki na co najmniej godzinę, żeby żelatyna dobrze związała.
6.Proponuję przygotować je w dniu w którym zostaną podane, żeby sałata nam nie zwiędła w lodówce.
Wyjmujemy je przed podaniem na stół. Podkłady z folii spożywczej pomogą w łatwiejszym wyjęciu i ułożeniu jajek na półmisku - oczywiście wykładając folię zdejmujemy. Tak ułożone nie potrzebują dodatkowej dekoracji.
SMACZNEGO!
7.Z tej ilości składników przygotowałam 6 buraczanych i 6 ogórkowych pianek
Komentarze