Jajka na kolorowej piance

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To mój autorski pomysł. Wykonałam go wczoraj na imieniny męża, gdybym nie zrobiła zdjęcia od razu...nie miałabym co fotografować dziś dodając ten przepis. Wszystkim smakowało.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BAZA:
    - jajka ugotowana na twardo: 12 sztuk
    - sałata lodowa (sztuki czyli liście): 4 sztuki
    - słoiczek buraczków konserwowych (tzw. kulki) 400 g: 1 sztuka
    - duży świeży ogórek: 1 sztuka
    - avocado: 1 sztuka
    - twarożek kanapkowy naturalny: 250 gramów
    - dymka zielona część: 1 pęczek
    - majonez: 4 łyżki
    - świeży koperek posiekany: 2 łyżki
    - żelatyna rozpuszczona w 1/3 szkl.gorącej wody: 4 łyżeczki
    - sok ze swieżej cytryny: 1 łyżka
    PRZYPRAWY:
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajka na kolorowej piance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane na twardo jaja obieramy z łupek. Odcinamy "łebki" mniej więcej na wysokości 2/3 jaja. Wydrążamy delikatnie żółtka.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy.
  • 2. Ogórka obieramy z łupiny. Przekrawamy na pół wzdłuż. Wydrążamy gniazdo nasienne łyżeczką. Kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Avocado dzielimy na pół. Wyjmujemy pestkę, wykrawamy miąższ i kroimy podobnie jak ogórka, ale skrapiamy je sokiem z cytryny by nie ściemniało. Dodajemy posiekany koperek, 3-4 "łebki" odciętych wcześniej białek jaj również pokrojonych w kosteczkę. Sól, pieprz do smaku. 2 łyżki majonezu. Mieszamy ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Dodajemy połowę rozpuszczonej żelatyny i jeszcze raz mieszamy całość.
  • 3. Buraczki odsączamy z zalewy. Kroimy na drobną kosteczkę. Dymkę (około pół pęczka części bliżej cebulek mniej więcej do połowy szczypioru) kroimy, dodajemy do buraczków. 3-4 "łebki" odciętych wcześniej jaj kroimy w kosteczkę. Dodajemy 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Mieszamy, dodajemy resztę żelatyny, jeszcze raz zamieszać.
  • 4. W filiżankach (lub tak jak ja w formie na muffinki) układamy wycięte z folii spożywczej podkłady (mniej więcej 15x15 cm), na nich układamy fragmenty sałaty lodowej tak aby tworzyły miseczkę. Na sałatę wykładamy sałatki - do połowy foremek z ogórka i avocado do drugiej połowy buraczaną. Do wewnątrz delikatnie wciskamy wydrążone jaja. Na tym etapie zanim żelatyna zacznie wiązać dekorujemy np. ogórkiem, zieleniną, rzodkiewką...
  • 5. Wyjęte wcześniej żółtka rozcieramy na miazgę, dodajemy serek kanapkowy i całość łączymy. Jeśli ktoś ma ochotę może doprawić solą i pieprzem - ja już tego nie robiłam ponieważ sama sałatka na której jajko jest osadzone została doprawiona. Masę twarożkową najlepiej szprycą wyciskamy do jajek do miejsc po wydrążonych żółtkach. Tak przygotowane wkładamy w foremkach do lodówki na co najmniej godzinę, żeby żelatyna dobrze związała.
  • 6. Proponuję przygotować je w dniu w którym zostaną podane, żeby sałata nam nie zwiędła w lodówce.
    Wyjmujemy je przed podaniem na stół. Podkłady z folii spożywczej pomogą w łatwiejszym wyjęciu i ułożeniu jajek na półmisku - oczywiście wykładając folię zdejmujemy. Tak ułożone nie potrzebują dodatkowej dekoracji.
    SMACZNEGO!
  • 7. Z tej ilości składników przygotowałam 6 buraczanych i 6 ogórkowych pianek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować