Jajka marynowane

0 (0 ocen)

  • 30 min

wspaniałe na wielkanoc ale nie tylko

  • 30 min

Składniki:

  • dowolna ilość jajek
    duża cebula
    2.5 szklanki wody
    1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
    3 łyżki soli
    1 łyżeczka jagód jałowca
    3 liście laurowe
    2 łyżeczki ziaren gorczycy
    2 łyżeczki ziaren pieprzu
    1 łyżeczka ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku

Jajka marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Wkładamy do słoika. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Zagotowujemy wodę z dodatkiem octu i przypraw. Po zestawieniu z kuchenki dodajemy do zalewy cebulę i pokrojony czosnek. Marynatą zalewamy jajka w słoiku do całkowitego ich przykrycia. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni. Po kilku dniach wyjmujemy jajka, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wykładamy na talerz i dowolnie dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy