Jajeczny pasztet

4.51 (172 ocen)

Dla odmiany w okresie Wielkanocnym proponuje nie mięsny, ale jajeczny pasztet!! Podany z chrzanem smakuje pysznie! Jest delikatny, smarowny i smaczny.Do jego dekoracji można użyć także szczypiorku lub kiełek rzodkiewki!

Składniki:

  • Foremka 22x8 cm
    Składniki:
    • 11 jajek,
    • 3 łyżki śmietany 18%,
    • 1 cebula biała,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • gałka muszkatołowa do smaku,
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pasztet

Jajeczny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obrane jajka 1. Dziewięć jajek gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy i obieramy.
  • pokrojone jajka 2. Tak przygotowane przeciskamy przez siteczko ( krajarkę do warzyw gotowanych).
  • przyprawianie 3. Rozdrobnione jajka przekładamy do miski. Dodajemy do nich śmietanę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przyprawy oraz 2 surowe żółtka. Delikatnie mieszamy łyżką.
  • dodanie piany 4. Pozostałe dwa białka ubijamy na sztywno. Ubite dodajemy do przyprawionych jajek. Całość ponownie delikatnie mieszamy .
  • przed pieczeniem 5. Foremkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę jajeczną przekładamy do foremki.
    Pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180°C.
    Po wyjęciu, studzimy i wyjmujemy z formy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować