Dla odmiany w okresie Wielkanocnym proponuje nie mięsny, ale jajeczny pasztet!! Podany z chrzanem smakuje pysznie! Jest delikatny, smarowny i smaczny.Do jego dekoracji można użyć także szczypiorku lub kiełek rzodkiewki!
Składniki:
Foremka 22x8 cm
Składniki:
• 11 jajek,
• 3 łyżki śmietany 18%,
• 1 cebula biała,
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• gałka muszkatołowa do smaku,
Jajeczny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dziewięć jajek gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy i obieramy.
2.Tak przygotowane przeciskamy przez siteczko ( krajarkę do warzyw gotowanych).
3.Rozdrobnione jajka przekładamy do miski. Dodajemy do nich śmietanę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przyprawy oraz 2 surowe żółtka. Delikatnie mieszamy łyżką.
4.Pozostałe dwa białka ubijamy na sztywno. Ubite dodajemy do przyprawionych jajek. Całość ponownie delikatnie mieszamy .
5.Foremkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę jajeczną przekładamy do foremki.
Pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180°C.
Po wyjęciu, studzimy i wyjmujemy z formy.
Komentarze