Jajecznica ze szczypiorkiem

5 (1 ocen)

  • 10 min

Klasyczna jajecznica odświeżona zielonym szczypiorkiem.

  • 10 min

Składniki:

  • 4 jaja
    łyżka masła
    pęczek szczypiorku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Jajko Przystawki

Jajecznica ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić na patelni. Wbić jaja na rozgrzane masło. Cały czas mieszając na przemian podgrzewać jajecznicę i zdejmować ją z ognia. Pozwoli to na uzyskanie idealnej konsystencji dania - jajka powinny być ścięte, lecz całość nie może wyglądać jak "wióry". Jajecznica musi być rzadka.
    Po wyłożeniu na talerz danie należy doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem, a także posiekanym drobno szczypiorkiem.

Porady

Jaja powinno się wbijać bezpośrednio na patelnię, natomiast solenie powinno odbywać się po usmażeniu jajek. Wykonanie obu czynności inaczej będzie skutkować uzyskaniem wodnistej konsystencji dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować