Jajecznica z opieńkami, śmietaną i rozmarynem

4.5 (155 ocen)

  • 15 min

W sam raz na wyśmienite śniadanie.

  • 15 min

Składniki:

  • 0,3-0,5 kg opieniek (ja użyłam mrożonych)
    2 średniej wielkości cebule
    gałązka rozmarynu
    3 jajka
    4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajecznica

Jajecznica z opieńkami, śmietaną i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajecznica z opieńkami 1. Opieńki rozmrozić i chwilę podgotować w lekko osolonej wodzie.
    Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy cebula będzie już zupełnie miękka dodać rozmaryn i grzyby. Chwilkę smażyć. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać. Gdy śmietana dokładnie wymiesza się z grzybami, smażyć ok 1 minuty i wlać roztrzepane jajka. Smażyć do momentu ścięcia się jajek. Doprawić solą i pieprzem.

Porady

1/ Do jajecznicy można dodać kilka kropel sosu sojowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Opieńki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować