Jajecznica z jarmużem, papryką i wędliną

0 (0 ocen)

Ta propozycja podania jarmużu jest świetna nie tylko pod wzglądem smakowym. Jarmuż nie powinien być poddawany długiej obróbce termicznej, ponieważ traci wtedy swoje bogate właściwości odżywcze. Jajecznica jest to danie ekspresowe, więc jarmuż na tym nie ucierpi.

Składniki:

  • 4 duże jaja,
    około 200 gram młodych, nieprzerośniętych liści jarmużu,
    ½ dużej słodkiej papryki ,
    1 mała cebula,
    około 100 – 150 gram chudej wędliny (u mnie szynkowa wędlina kanapkowa),
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia

Jajecznica z jarmużem, papryką i wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarmuż opłukać, pozbawić łykowatych włókien i posiekać.
    Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę pokroić w paseczki.
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę oraz cebulę i pokrojoną wędlinę doprawić - chwilę poddusić. Następnie dodać jarmuż, krótko przesmażyć i wbić jajka.
    Całość doprawić jeszcze do smaku, przemieszać i smażyć do czasu ścięcia się białka. Podawać gorące z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy