Jajecznica po góralsku

4.5 (186 ocen)

  • 10 min

Pyszna i sycąca jajecznica na boczku z dodatkiem oscypka.

  • 10 min

Składniki:

  • na jedną porcję:
    2 jajka
    50 g boczku wędzonego parzonego
    1 mały oscypek (ok. 40 g)
    1/2 łyżeczki masła
    1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Jajko Przystawki

Jajecznica po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oscypka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy lekko na maśle. Jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy niewielką ilością pieprzu, lekko mieszamy i wlewamy na patelnię z boczkiem. Mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy szczypiorek i oscypek (zostawiamy trochę szczypiorku i oscypka do posypania gotowej jajecznicy), mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji.
    Jajecznicę wykładamy na talerz, posypujemy pozostałym szczypiorkiem i oscypkiem i oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Porady

Jajecznicy NIE solimy! Zamiast oscypka można użyć wędzonego żółtego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Oscypek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować