Jajecznica na wędzonym boczku

5 (191 ocen)

  • 15 min

Zamiast szynki, dla odmiany dodałam wędzony boczek, który dostałam od mojego taty, który potrafi sam zrobić domowe wędliny. Boczek kojarzy mi się z bekonem więc dla smaku dodałam też ostrą paprykę.

  • 15 min

Składniki:

  • - 3-4 plasterki wędzonego boczku
    - 2-3 jaja
    - około pół pęczka szczypiorku
    - sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Przystawki

Jajecznica na wędzonym boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kosteczkę i smażyć na rozgrzanej patelni ( bez oleju, boczek się przetopi ).
  • 2. Jaja wbić do miseczki, rozmieszać, dodać przyprawy. Wylać na patelnię, smażyć do pożądanego ścięcia się jajecznicy. Na sam koniec dodać szczypiorek.

Porady

Można wlać jaja bezpośrednio na patelnie a potem doprawić. ja jednak wolę ten opisany sposób, bo jajecznica szybko się ścina, a lubię mniej ściętą. można dodać szczypiorek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować