Jajeczne serca z cukiniowymi kieszonkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedzenie kotletów o takim kształcie to niesamowita przyjemność :)

  • 60 min

Składniki:

  • 7 jajek
    pół opakowania ciasta francuskiego
    mała cukinia
    pół szklanki bułki tartej
    przyprawy (sól, pieprz)
    olej do smażenia

Jajeczne serca z cukiniowymi kieszonkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 5 jajek ugotować na twardo. Wystudzić.
  • 2. Ciasto francuskie rozmrozić i podzielić na małe kwadraciki. Cukinię obrać i chwilę poddusić na niewielkim ogniu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Warzywo podusić widelcem na pastę. Nakładać po łyżeczce farszu na ciasto francuskie i zlepiać kieszonki za pomocą widelca. Kieszonki posmarować roztrzepanym jajkiem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15-20 minut.
  • 3. Ugotowane jajka podusić widelcem lub zmielić blenderem. Dosyć mocno doprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajko oraz 2 łyżki bułki tartej i wyrobić masę. Formować kotlety na przykład za pomocą foremki do ciastek. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
  • 4. Gęstą śmietanę doprawić suszonym koperkiem, solą i pieprzem. Polać nią kotlety lub podawać w osobnym naczyniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy