JAJECZNE KURCZACZKI

4.5 (178 ocen)

Tak przygotowane jajeczka idealnie ozdobią wiosenny stół a przy tym wyśmienicie smakują.

Składniki:


  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    4 plasterki szynki
    szczypiorek,sól, pieprz
    1 łyżeczka chrzanu
    1 łyżeczka majonezu
    12 ziarenek pieprzu lub ziela angielskiego
    rzodkiewka, marchewka, sałata
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajeczne kurczaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajeczne kurczaczki 1. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i pokroić na połówki w poprzek.Wyjąć żółtka do oddzielnej miseczki.Do żółtek dodać drobno pokrojoną szynkę,szczypiorek, 1 łyżeczkę chrzanu i majonezu,sól i pieprz.Wymieszanym farszem napełnić połówki białek.
  • 2. 12 łyżeczek twarogu przyprawić solą i uformować małe kuleczki jako główki.Z pieprzu zrobić oczka, z marchewki dzióbki, a z rzodkiewki grzebienie.
  • jajeczne kurczaczki 3. Za pomocą kawałka wykałaczki przymocować główki do połówek białek ułożonych na liściach sałaty /uważać podczas jedzenia/. Na grzbietach białek za pomocą łyżeczki rozłożyć majonez.

Porady

Proponuję przygotować sobie to danie już w sobotę.Będą gotowe na świąteczne śniadanie. Zamiast wykałaczek proponuję użyć paluszków słonych,będzie bardziej bezpieczne jedzenie,zwłaszcza dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować