Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczykiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jajeczko ukryte w cieście francuskim pyszna przekąska doskonale smakuje z sosem czosnkowo-ziołowym

  • 40 min

Składniki:

  • 6 jajek gotowanych na twardo
    400 g ciasta francuskiego świeżego
    1 cebula
    30 dag pieczarek
    2 łyżki masła
    sól himalajska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    czubryca zielona
    1 jajko surowe

Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadziewamy 1. Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo obrać ze skorupek.Pieczarki umyć posiekać w drobniutką kosteczkę to samo zrobić z obrana cebulą. Na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulę i zeszklić nastepnie dołożyć pieczarki i dusić 10 minut doprawiając farsz solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu wyciąć 6 większych kół i 6 mniejszych.Na każdym mniejszym kole ułożyć jajko obłożyć każde farszem pieczarkowym i zlepić brzegi ciasta do siebie.
  • Smarujemy jajkiem 2. Ułożyć paszteciki na blasze wyłożonej pergaminem posmarować rozkłóconym jajkiem posypać czubrycą zieloną . Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 200*c i piec około 20 minut. Podawać z sosem czosnkowym jako przekąska.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy