Jajeczka zapiekane pod serem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to oryginalna przystawka którą można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne,zamiast koperku można posypać świeżą rzeżuchą...

  • 40 min

Składniki:

  • 8 -10 jaj
    100 g szynki wędzonej
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    2 łyżki majonezu
    pęczek świeżego koperku
    150 g sera radamer
    sól himalajska do smaku
    pieprz biały do smaku
    szczypta czubrycy zielonej
    sałata do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Ser

Jajeczka zapiekane pod serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować w osolonym wrzątku,obrać ze skorupek,zimne przekroić na połówki,żółtka wydrążyć do miseczki.

    Szynkę pokroić drobniutko,ser radamer zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach,odłożyć dwie łyżki sera a resztę dodać do żółtek razem ze śmietaną i majonezem,doprawić do smaku solą białym pieprzem i szczyptą zielonej czubricy wymieszać farsz i napełnić połówki jajek.

    Ułożyć w formie nasmarowanej masłem,posypać reszta sera po wierzchu i zapiekać w niskiej temp około 120*c przez 15-20 minut aż ser się rozpuści i leciutko przyrumieni.

    Podawać ułożone na sałacie na ciepło ,lecz doskonale smakuje tez na zimno. Udekorować świeżym koperkiem lub posiekaną rzeżuchą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Nadzienie Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować