Jajeczka w mięsnej skorupce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

U mnie w domu od zawsze na świątecznym stole stoją takie kotlety, moja rodzina jada je tylko raz w roku i pewnie dlatego tak na nie czekamy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    1 mała bułka
    1 jajko surowe
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    przyprawa do mięsa mielonego
    sól
    pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia
    1 szklanka wody
    1 kostka rosołowa-drobiowa
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajeczka w mięsnej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka przy kupowaniu wybieramy jak najmniejsze i gotujemy na twardo.Mięso mielone wymieszać z namoczoną wcześniej i odciśniętą czerstwą bułką, drobno posiekaną cebulką i czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami, Przyprawy dosypujemy do smaku według własnego gustu. Przygotowane mięso dobrze schłodzić w lodówce i obkleić nim ugotowane jajka, następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
  • jajeczka w mięsnej skorupce 2. Kotlety smażyć na małym gazie, usmażone wystudzić i gdy będą zimne przekroić je na dwie porcje. Połówki układamy w głębokim talerzu opierając o ścianki, środek ma być wolny. Kostkę rosołową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i zalać kotlety do 1/2 ich wysokości, odstawić do zastygnięcia.
  • 3. Podawać na zimno z chrzanem i buraczkami.

Porady

Można zamiast bulionu w kostce użyć rosołu drobiowego lub wywaru z którego robimy galaretę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
schab w skorupce

To może cię zainteresować