Jajka smakują wybornie z bazylią,szczypiorkiem,koperkiem itp.Ziołowy farsz zawsze się sprawdza.Do tego wyraziste akcenty: orzechy włoskie,chrzan wasabi,zairna zielonego pieprzu,kapary.Gra kolorów.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 FARSZE::
- jajka: 6 sztuk
- majonez: 2 łyżki
- serek twarogowy (naturalny lub ziołowy): 2 łyżki
- bazylia (świeża-małe listki): 20 sztuk
- szczypiorek (posiekany): 1 łyżka
- sól: 1 szczypta
- pieprz ziołowy: 1 szczypta
DO SMAKU I DEKORACJI::
- pieprz zielony (marynowany/ziarenka): 6 sztuk
- kapary: 3 sztuki
- groszek z marchewką (do dekoracji): 1 łyżka
- chrzan (zielony-wasabi lub inny smakowy np.żółty-cytrynowy): 1 łyżka
- papryczka chilli (marynowana): 1 sztuka
- orzechy włoskie (połówki): 2 sztuki
- kolorowy pieprz (mielony lub ognista mieszanka przypraw): 1 szczypta
Jaja z farszem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ugotować na twardo,obrać,przekroić na połówki,łyżeczką wyjąć żółtka.
2.Do miseczki wrzucić żółtka,dodać serek twarogowy,majonez,sól i pieprz ziołowy,wymieszać.Podzielić na dwie części,do jednej dodać drobno posiekaną bazylię, a do drugiej posiekany szczypiorek,ponownie wymieszać.
Komentarze