Jaja faszerowane z chrzanem i rzeżuchą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Obowiązkowo muszą się znaleźć na wielkanocnym stole. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet początkująca pani domu. Uwielbiam je za kremowy, ostry farsz i odrobinę wiosny w postaci rzeżuchy.

  • 20 min

Składniki:

  • - 6 jajek ugotowanych na twardo,
    - 2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 4 łyżki chrzanu ze słoiczka,
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego,
    - garść rzeżuchy (+ do dekoracji),
    - sól, czarny pieprz.

Jaja faszerowane z chrzanem i rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka przecinamy na połówki, wyjmujemy żółtka.
    Żółtka ucieramy w misce z chrzanem, jogurtem naturalnym i posiekaną rzeżuchą na gładką masę.
    Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
    Przygotowanym farszem napełniamy połówki białek (można to zrobić za pomocą szprycy z ozdobną końcówką lub po prostu - łyżeczką).
    Dekorujemy rzeżuchą.

Porady

Zamiast rzeżuchy można dodać do farszu szczypiorku lub koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy