Jaja faszerowane

0 (0 ocen)

  • 30 min

W tym roku po raz pierwszy robiłam jaja faszerowane na zimno i na ciepło. Te pierwsze gorąco polecam, te drugie maja specyficzną konsystencję i smak wiec to czy smakują zależy od indywidualnego gustu. Mi przypadły średnio, choć prezentowały się ślicznie.

  • 30 min

Składniki:

  • Jaja faszerowane na zimno
    Składniki na 4 porcje:
    2 jaja ugotowane na twardo
    1 łyżeczka majonezu
    szczypiorek
    sól, pieprz
    rzodkiewka do dekoracji

    Jaja faszerowane na ciepło
    Składniki na 4 porcje:
    2 Jaja ugotowane na twardo
    3 średnie pieczarki
    1 łyżka masła
    1 łyżka majonezu
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jaja faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jaja faszerowane na zimno 1. Jaja faszerowane na zimno:
  • 2. Jaja obrać ze skorupki, przeciąć w wzdłuż, ostrożnie wydrążyć żółtko. Żółtka rozgnieść z majonezem, szczypiorkiem, solą i pieprzem na gładką masę. Łyżeczką wypełniać Łódeczki z białek ja powstałą masą. Udekorować kawałkiem rzodkiewki.
  • jaja faszerowane na ciepło 3. Jaja faszerowane na ciepło:
  • 4. Nieobrane jaja ze skorupek przeciąć wzdłuż ostrym nożem uważając żeby skorupki nie pokruszyły się bardzo.
    Ostrożnie wydrążyć jajko łyżeczką ze skorupki, pozostała tylko skorupka. Wydrążone jajko posiekać na bardzo małe kawałki, dodać usmażone wcześniej pieczarki, sól, pieprz i majonez. Można dodać odrobinę natki pietruszki.
    Skorupki jak delikatnie wypełnić powstałą masą. Tak napełnione farszem skorupki oprószyć bądź panierować od strony farszu bułką tartą. Zapiekać na rozgrzanym oleju z odrobiną masła do ze złocenia bułki tartej.

Porady

Jaja faszerowane na ciepło można podawać jako przekąskę zimną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować