Jagodzinki

0 (0 ocen)

Przepis na pyszne puszyste domowe jagodzianki

Składniki:

  • 500g mąki
    250 ml mleka
    5 dag drożdży
    pół szklanki cukru
    pół cukru waniliowego
    2 jajka
    pól szklanki oleju
    szczypta soli

Jagodzinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, odrobiny ciepłego mleka i cukru - zrobić rozczyn.
    Odstawić na 10 - 15 minut
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, sól , jajka utarte z cukrem i olej - wyrobić ciasto aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubości.
    Pokroić na kwadraty każdy delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po 1 łyżce jagód, oprószyć cukrem pudrem. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu, w odległości około 2 - 3 cm od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 min
    Jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.
  • jagodzinki 3. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C

Komentarze

Podobne przepisy