Jagodzianki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 5 łyżek mąki zrobić rozczyn. Przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 20 minut. Następnie dodać resztę mąki, cukier, szczyptę soli i sparzone jajko. Na końcu wlać rozpuszczone letnie masło. Zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Przykryć i odstawić na jedną godzinę do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). Twaróg zmieszać z żółtkiem i cukrem. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 9-10 porcji. Każdy kawałek rozpłaszczyć. Nałożyć 1 łyżeczkę sera i 3 łyżeczki jagód. Zlepić i uformować podłużną bułeczkę. Układać zlepieniem do dołu. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieść. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.
Komentarze