jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego

4.5 (193 ocen)

w tym postanowiłam trochę poeksperymentować i upiekłam jagodzianki z ciasta serowego. Bułeczki wyszły przepyszne i mięciutkie; szczerze POLECAM ten przepis. Ja użyłam twarogu, ale równie dobrze można dodać sera wiaderkowego jak na sernik. Z podanych składników wyszło mi 10 średnich jagodzianek

Składniki:

  • ciasto:
    2 szkl mąki
    2 jajka
    1/3 kostki masła
    ok 3/4 szkl mleka
    3 łyżki cukru
    130g białego sera
    1/2 łyżeczki soli
    25g drożdży

    nadzienie:
    ok 400g jagód
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jagodzianki Desery

Jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować nadzienie: wymieszać jagody z cukrem i mąką.
  • 2. do miski wsypujemy mąkę, robimy „dołek” wkruszamy drożdże, łyżeczkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Następnie dodajemy resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser i resztę mleka. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
  • 4. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą cześć rozpłaszczamy nakładamy hojnie nadzienia i zlepiamy. układamy na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół; odstawiamy przykryte ściereczką na ok 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170st.
  • 5. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować jagodzianki mlekiem. Pieczemy ok 20-25 min w 170st.
    Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do ostudzenia.
  • 6. Kiedy trochę przestygną lukrujemy lukrem, czy posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować