Jagodzianki drożdżowe

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sezon na jagody uważam za otwarty! Wczoraj pierogi z jagodami, dzisiaj jagodzianki! Muszę pędzić na zbiory, abym mogła znowu cieszyć się tymi malutkimi kuleczkami, zwanymi jagodami;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka pszenna - 500 gramów
    drożdże instant - 2 łyżeczki
    cukier - 100 gramów
    żółtka - 3 sztuki
    jajko -1 sztuka
    mleko - 1 szklanka plus do posmarowania jagodzianek
    masł0 - 80 gramów
    cukier waniliowy - 1 sztuka (16g)

    Nadzienie:

    jagody - 16 łyżek (1 łyżka na jedna jagodziankę)
    cukier - 2 łyżki

    Lukier:

    cukier puder - 2 szklanki
    woda - 3-4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Jagodzianki Desery

Jagodzianki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto - jagodzianki 1. Ciasto drożdżowe wyrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Zajęło to maszynie 1,5h;)
    Jeśli jednak nie posiadacie takiej maszynki to wyrabiamy ręcznie:
    Mąkę łączymy z cukrem dodajemy drożdże instant. Następnie zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy żółtka, jajko, masło i całość ugniatamy w misce. Gdy składniki się połączą odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa podwoi swoją objętość. Następnie przekładamy na stolnice, chwilę wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 40 minut pod przykryciem. Jagody płukamy i zasypujemy cukrem.
  • jagodzianki - farsz 2. Ciasto dzielimy na 16 części. Delikatnie "rozpłaszczamy" nakładamy łyżkę jagód i zbieramy ciasto do góry, aby "zamknąć" nadzienie w środku. jagodzianki.
  • jagodzianki - blacha 3. Formujemy pożądany kształt i układamy na papierze do pieczenia miejscem sklejenia na dół. Smarujemy każdą jagodziankę mlekiem. Nastawiamy piekarnik na 180*C i pieczemy na środkowej półce 14-15 minut.
    W tym czasie przygotowujemy lukier:
    Cukier puder łączymy z 3-4 łyżkami ciepłej wody. Polewamy jeszcze ciepłe

Porady

Zamiast lukru, można jagodzianki po prostu obsypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować