Drożdżówki z jagodami, puszyste, pyszne, a co najważniejsze- zdrowe, ponieważ zawierają mąkę pełnoziarnistą. Polecam !
40 min
Składniki:
500 g mąki (300 g pszennej, 200 g pełnoziarnistej)
40 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
120 g cukru
1 jajko
100 g masła
ok 400 g jagód
4 łyżki cukru pudru
Jagodzianki aneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wraz łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku, dodać stopione masło, 2 łyżki mąki pszennej, odstawić do podrośnięcia zaczynu na ok 10-15 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki pszennej, mąkę pełnoziarnistą, resztę cukru, wbić jajko, wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby dodać dodatkową mąkę, bądź mleko.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 40-60 min. Po tym czasie zagnieść ponownie ciasto (aby odgazować), rozwałkować,na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać dowolne kształty. Ja pocięłam na prostokąty o szerokości mniej więcej 9 cm, długości ok 15 cm, wycięłam u góry tak jakby "paluszki", wkładałam jagódki zmieszane z cukrem pudrem i zawijałam.
Piec ok 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
2.Podawać posypane cukrem pudrem, bądź oblane roztopioną czekoladą, czy lukrem.
Komentarze