Jagodzianki Aneczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Drożdżówki z jagodami, puszyste, pyszne, a co najważniejsze- zdrowe, ponieważ zawierają mąkę pełnoziarnistą. Polecam !

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki (300 g pszennej, 200 g pełnoziarnistej)
    40 g świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    120 g cukru
    1 jajko
    100 g masła
    ok 400 g jagód
    4 łyżki cukru pudru

Jagodzianki aneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodzianki 1. Drożdże wraz łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku, dodać stopione masło, 2 łyżki mąki pszennej, odstawić do podrośnięcia zaczynu na ok 10-15 minut.
    Po tym czasie dodać resztę mąki pszennej, mąkę pełnoziarnistą, resztę cukru, wbić jajko, wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby dodać dodatkową mąkę, bądź mleko.
    Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 40-60 min. Po tym czasie zagnieść ponownie ciasto (aby odgazować), rozwałkować,na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać dowolne kształty. Ja pocięłam na prostokąty o szerokości mniej więcej 9 cm, długości ok 15 cm, wycięłam u góry tak jakby "paluszki", wkładałam jagódki zmieszane z cukrem pudrem i zawijałam.
    Piec ok 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • jagodzianki 2. Podawać posypane cukrem pudrem, bądź oblane roztopioną czekoladą, czy lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy